In het midden van de zomer komen marktkramers uit alle lidstaten van de Europese Unie samen op een driedaagse internationale markt in Sint-Niklaas. Van vrijdag 4 tot zondag 6 augustus 2017 biedt de grootste markt van het land opnieuw een boeiend spektakel van producten, ambachten, geuren, kleuren en smaken uit 28 landen van Europa met daarbij een uitgebreid randprogramma.

 


De Euromarkt praktisch

Het NMBS-station ligt op wandelafstand van de Grote Markt. Ook de autobussen van De Lijn komen toe aan het station. De parking onder de Grote Markt is bereikbaar, evenals de andere centrumparkings. Op verschillende plaatsen in de stadskern zijn fietsparkings ter beschikking.

De Euromarkt vindt plaats op de Grote Markt van Sint-Niklaas op:
     Vrijdag 4 augustus: 14 – 23 uur
     Zaterdag 5 augustus: 10 – 23 uur
     Zondag 6 augustus: 10 – 18 uur

 


Muziek en theater

Drie dagen lang hangt de Europese sfeer in de binnenstad van Sint-Niklaas, nog versterkt door een fijn muziek- en theaterprogramma. Het internationale theatergezelschap TeatroImmagine brengt de typische commedia dell’arte uit Venetië, met een passionele voorstelling van ‘De Koopman van Venetië’. Maar er mag uiteraard ook gedanst worden! Diverse genres die passen in de volkse sfeer van de Euromarkt komen aanbod: van swing tot jazz en van dolenthousiaste Nederlandstalige muziek tot een a-capellagroep. Op zondag sluit de populaire groep De Grietjes deze Euromarkt af. Kortom, voor ieder wat wils! 

Vrijdag 4 augustus 2017​
     18.00 – 19.15 uur :  Teatro Immagine met ‘De Koopman van Venetië’ (commedia dell’arte)
     20.00 – 21.00 uur :  Swing 42
     21.15 – 22.45 uur :  The Van JAZZndt’s

Zaterdag 5 augustus 2017
     10.00 – 14.00 uur :  achtergrondmuziek
     14.00 – 15.15 uur :  Teatro Immagine met ‘De Koopman van Venetië’ (commedia dell’arte)
     16.00 – 17.30 uur :  Smet-Beliënkwartet
     18.00 – 18.45 uur :  Birds on a Wire
     19.15 – 20.00 uur :  Nomad Swing Pt I
     20.15 – 21.00 uur :  Nomad Swing Pt II
     21.30 – 22.45 uur :  Dynamo Zjoss

Zondag 6 augustus
     10.00 – 13.00 uur :  achtergrondmuziek
     13.00 –14.15 uur :  Teatro Immagine met ‘De Koopman van Venetië’ (commedia dell’arte)
     15.15 – 16.35 uur :  De Grietjes met Isabelle A, Ianthe Tavernier en Anneke van Hooff

Deelnemende landen

 

Een greep uit deelnemende landen

002563 - STV SN - Euromarkt 2017 from The Video Factory on Vimeo.

 

Duits bier en prachtige Italiaanse marktwagens
De Duitsers, Italianen en Fransen zullen het sterkst vertegenwoordigd zijn op de markt. Niet voor niets, want het zijn landen waar Belgen graag op vakantie gaan en waar eten een echte lekkernij is. Franse kazen, Italiaanse antipasta en olijven en Duits bier zullen om ter best aangeprezen worden door authentieke marktkramers met vaak prachtige marktwagens.

 

Ambachten uit Oost-Europa en Scandinavië in de zomer
Op de Euromarkt vindt u ook unieke, zelfgemaakte lederen tassen, riemen, voorwerpen uit amber, geschilderde iconen en dit alles rechtstreeks te koop van de ambachtsman! Via demonstraties leert u het vak van de houtbewerker en de pottenbakker kennen. Ook wie aangetrokken wordt door het hoge noorden, zal op de Euromarkt aan zijn trekken komen, door een rijk aanbod aan rendierhuiden, hoorns, dikke mutsen, truien en handgemaakte schoenen.

 

Aperitief uit het zuiden
Het zonnige eiland Malta biedt de bezoekers likeur en confituur aan. Wie in de zuiderse sferen wil blijven, kan ook de Griekse wijnen, Spaanse tapas en Portugese pastel dé nata en delicatessen kopen bij deze authentieke marktkramers. 

Belgen

Een greep uit het Oost-Vlaamse aanbod: (hoeve)ijs, mattentaarten, jenevers, Breydelham, vlaaien, kersen, fruitsappen. Op zaterdag zal bijvoorbeeld ook de foodtruck Lekker Oost-Vlaams van de provincie Oost-Vlaanderen aanwezig zijn.

Er zijn ook marktkramers uit Wallonië aanwezig met verschillende soorten charcuterie, macarons en rochers.

 

Zustersteden

Tijdens deze vierde editie van de Euromarkt zet de stad Sint-Niklaas opnieuw haar internationale relaties in de kijker. Sinds 55 jaar onderhoudt de stad bijzondere banden met Europese steden. Het gaat om Colmar in Frankrijk, Lucca in Italië, Schongau in Duitsland, Gorinchem in Nederland, Tábor in Tsjechië en Abingdon in het Verenigd Koninkrijk. Ook buiten Europa heeft Sint-Nikaas banden: met Al- Hoceima in Marokko en Tambacounda in Senegal. Om 800 jaar Sint-Niklaas te vieren, nodigde de stad de burgemeesters van deze steden uit op de Euromarkt. De zustersteden kregen telkens een speciale plek op de Euromarkt en ook dit jaar heten we vier marktkramers uit de zustersteden welkom.

De burgemeesters krijgen een afwisselend programma aangereikt met als blikvanger de inhuldiging van een nieuw welkomstbord op het engagement als Fairtrade gemeente, kindvriendelijke stad, stad van de sint en ballonstad. Deze inhuldiging vindt plaats op zondagmorgen 6 augustus om 11 uur op het stationsplein. Iedereen is welkom en kan zich inschrijven op internationalesamenwerking [at] sint-niklaas.be tot 31 juli 2017.

Pop-up 800 shop

Vanwege het succes van de Pop-up 800 in de Stationsstraat tijdens de Terrasjesdagen zal er een light versie komen in een tent op de Grote Markt. Hier wordt opnieuw heel wat promotiemateriaal en gadgets aangeboden (programmabrochure, folders over de expo’s, stickers, buttons …), maar ook de feestelijke gelegenheidsproducten zoals de Oh-koekjes, 9100-truien, Cuvée Sint-Niklaas Blanc de Blanc, Liquer de Saint-Nicolas zijn daar te verkrijgen. De brouwers van het 800 jaar bierpakket zullen met de ‘De Schat’ (Boelens uit Belsele), ‘Blok’ (’t Paenhuys uit Nieuwkerken) en ‘Koeruir’ (Donum Ignis uit Sinaai) ook aanwezig zijn.

 

WARP: cultuurmarkt en afsluiting expo Tricksters

Kunstenplatform WARP organiseert op zondag 6 augustus in de Apostelstraat een kunst- en boekenmark met de Europese cultuur als inspiratie. Hier wordt vooral gemikt op toegepaste kunst die de eigenheid of het uitzonderlijke van een land belicht. Deze cultuurmarkt valt samen met de afsluiting van de tentoonstelling ‘Tricksters’. Beide zijn gratis toegankelijk.

Programma
     12.00 uur :  Vrije picknick in de tuin
     16.15 uur  :  Jazz met Jan Wagemans (toetsen) en Sophie Dhondt (zang)
     Met verder: zomerbar en een gratis expo's: Tricksters en K1 - Sarah De Vos

 

Organisatie: Stad Sint-Niklaas met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen