Den Optocht rukt uit!

 
Na een afwezigheid van enkele decennia rukt er op 28 mei weer een ware stoet uit. Deze bonte parade telt ondertussen meer dan 27 verenigingen, minstens 34 reuzen en meer dan 550 deelnemers!
 

Voor het eerst sinds 1970 heeft Sint-Niklaas opnieuw een grote stoet. Omdat dit al een hele tijd geleden is, werd het scenario ook enorm geupdatet. De praalwagens hebben plaats gemaakt voor een bont gezelschap met orkesten, kunstenaars en maar liefst 34 reuzen met sappige namen als Fie Kapel, Anneke Mossel of Prins Langoustian van over heel Vlaanderen.

De stoet vormt zich aan de Stadsschouwburg en vertrekt om 13.30 uur richting Casinostraat, Prins Albertstraat, Regentiestraat, Stationsstraat.
Omstreeks 14.30 uur komt het gezelschap op de markt aan waarbij zich een grote choreografie ontvouwt rondom het pre-orkest van de Stedelijke Academie van Muziek, Woord en Dans. 
Daarna gaat de parade verder over de Parklaan naar het park, waar het om 15.30 uur arriveert waar de reuzen zich groeperen, een laatste ereronde wordt gemaakt en een afscheidsconcert volgt. De stoet loopt af om 16.00 uur, waarna er nog een drankje wordt aangeboden in het park.

DEELNEMERS: * d’Academie Sint-Niklaas (SASK) * De Reuzengilde * Het Hof (bejaardentehuis) * De Elisabethwijk (buurtinitiatief) * De Westerbuurt (buurtinitiatief) * De Stillemansstraat (buurtinitiatief) * Harmonie de Toekomst * Harmonie de Kunstvrienden * Het Pre-Orkest (SAMWD Sint-Niklaas) * Corsogroep Sint-Niklaas * Masereelhuis * Ridders van Pendragon * Wase Volksgroep Dust (Volksmuzikanten) *

 

Voor 'Den Optocht'
‘De Bloemenstoet', waarvan 'Den Optocht' een herinterpretering is, leeft nog steeds in de herinnering van vele Sint-Niklazenaren, maar is tegelijkertijd voor velen ook vervaagd. Naar aanleiding van ‘Den Optocht’ wordt dit historisch evenement opnieuw onder de aandacht gebracht met een archieftentoonstelling en een publicatie. 
De tentoonstelling ‘Vóór Den Optocht’ is nog in de ‘Annex’ te bezichtigen tot zondag 28 mei. Open op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.

Annex van de Academie - Paul Snoekstraat 3 - 9100 Sint-Niklaas
academie [at] sint-niklaas.be - www.academiesintniklaas.be