Sprakeloos in Sint-Niklaas

Vanaf 15 maart is 'Sprakeloos' van Hilde Van Mieghem, met onder meer Viviane De Muynck en Stany Crets, in de bioscoopzalen te zien. Deze verfilming van het gelijknamige boek van Tom Lanoye gaat grotendeels over de relatie met zijn moeder, maar ook Sint-Niklaas, en bij uitstek de Elisabethwijk speelt een rol in het verhaal. Daarnaast zijn er ook opnames geweest in De Casino, op de Grote Markt en in café De Graanmaat. De hoofdrolspelers spreken in de film ook in het Sint-Niklase dialect en heel wat figuranten en gastacteurs uit het amateurtheater komen uit deze stad.

Het kan daarom ook niet anders dan dat de officiële Belgische première op maandag 6 maart in de geboortestad van de schrijver zal gaan! In aanwezigheid van Hilde Van Mieghem, Tom Lanoye, Jef Neve en de volledige cast en crew, zal de film in alle zalen van de Siniscoop vertoond worden. En ook jij kan er bij zijn, want zeer binnenkort start de ticketverkoop!

 

Ter gelegenheid van de film organiseerden Biblioteca Wasiana en de stadsbibliotheek, in samenwerking met het cultuurcentrum ook een Sprakeloos-tentoonstelling. Die is, net zoals het boek, opgedeeld in drie delen:

  • In Bedrijf 1 De foto’s (van 8 februari tot en met 7 maart 2017) komen stills en setfoto’s van de film ‘Sprakeloos’ (van Sofie Silbermann, Sophie Gheysens en Herman Selleslags), studiofoto’s van Viviane De Muynck en Tom Lanoye (Ivan Put) en foto’s van Josée Verbeke en de Koninklijke Toneelvereniging Sint-Genesius uit de collectie van Willy Coppens aan bod.
  • In Bedrijf 2 - De boeken  (van 13 februari tot 7 maart) worden de verschillende uitgaven van Sprakeloos en een keur van de bibliofiele werken van Tom Lanoye uit de collectie van Bibliotheca Wasiana voor het voetlicht gebracht.
  • In het sluitstuk en climax Bedrijf 3 - De dozen (van 2 maart tot 7 maart) ziet de toeschouwer ook de topstukken uit de collectie van Tom Lanoye zelf: twee fraai vormgegeven en  unieke dozen: een ‘mood box’ ‘Kartonnen dozen’ en een ‘mood box’ ‘Sprakeloos’ met foto’s, documenten, objecten…  uit het leven van Tom Lanoye en familie.

Deze tentoonstelling is te bewonderen in de wandelgangen/foyer van de Stadsschouwburg Sint-Niklaas, de plek waar diva Josée Verbeke zovele keren heeft geschitterd met de amateurverenigingen van Sint-Niklaas (Paul Snoekstraat 1, voor, tijdens en na de voorstellingen en tijdens de openingsuren van de ticketbalie: dinsdag t/m vrijdag: 10u-12u en van 14u-16u).